Fássy Evelin

Mindenkinek meg van a maga élet sztorija csak Fássy Evelinnek kicsit izgalmasabb az átlag embereknél, hiszen neki ott vannak csodálatos lovai. Kicsit bekukkantunk az életébe egy interjún keresztül Gáspár Noémi kérdéseivel.


GN: Mikor kezdtél el lovagolni?

FE: 7 éves koromban kezdtem el lovagolni, hobbi szinten. Körülbelül 6 évig lovagoltam angol stílusban, utána nyergeltem át a westernre.


GN: Hogyan jöttek az életedbe a lovak?

FE: Mindig szerettem az állatokat, a lovak különleges természete pedig megnyerő volt számomra. Nagyon érdekelt, hogy hogyan lehet egy 600 kilós állattal összhangot elérni, és dolgozni, tanulni, együtt fejlődni, így maradtam meg a lovas sportnál.


GN: Miért kezdtél el versenyezni?

FE: Nem vagyok tipikus versenyző típus, a lovakkal való közös munka, kiképzésük mindig jobban motivált. De mivel a továbbiakban szeretném a lókiképzést hivatás szerűen űzni, így úgy gondoltuk a családommal, hogy a reklám és az ismertség érdekében mindenképpen érdemes lenne megmutatni a tudásomat, munkámat versenyeken is.


GN: Mennyi ideig tart egy versenyre a felkészülés, milyen időközönként lovagolsz, és mennyi időt töltesz lóháton egy edzés alatt?

FE: A reining ló kiképzése hosszas folyamat, nagyban függ a ló mentalitásától is, hogy mennyi idő amíg versenykész állapotba kerül, hiszen a reining manőverek közel sem egyszerűek. Mindenképpen fontos, hogy az adott edzésterv a ló képességeihez legyen igazítva és időzítve, mivel ez minden lónál más és más, nehéz megmondani, hogy mennyi idő felkészülni egy versenyre. Én minden nap edzek, több lovat is tréningezek, körülbelül egy nap átlagosan 7-8 órát töltök el lóháton. Egy edzés időtartamát is mindig a ló mutatja meg. Ha nagyon jól működik és az aznapi "tervet" elsőre, hibátlanul megcsinálja, le is teszem, ha nagyon ellenálló, addig tart az edzés amíg el nem érem vele azt, amit szerettem volna. Egyébként nagy átlagban 40 percet edzek egy lóval.


GN: Te képzed ki a lovaidat?(Ha nem te képzed őket, mondd el, hogy ki ,vagy így veszed?)

FE: Jelenlegi lovam Slide N Smoke 3 éves korában került hozzám, nyersen. Ekkor ismer kettem meg igazán, hogy mi is az a lókiképzés, hiszen Slide igazán különleges és nehéz jellem, én pedig tapasztalatlan voltam, előtte mindig belovagolt lovakkal dolgoztam, valamint az előző lovam, aki egy ugró ló volt, igazi tünemény volt, mindig segített, Slide a teljes ellentéte ennek. A western lovaglás rejtelmeibe Istenes Csilla vezetett be, Slide kiképzését is Szentesen kezdtük el. Itt megismerkedhettem több lóval, volt szerencsém más lovakkal is edzeni, sok értékes tapasztalattal lettem gazdagabb. Körülbelül 6 éve egyedül edzem, aminek előnyei és hátrányai egyaránt vannak, nincs külső segítség, viszont elkövethetem a saját hibáim, amit utána nekem kell kijavítani és rájönni a megoldásra, így igazán nagyot lehet fejlődni. Szerencsés helyzetben vagyok, hiszen sok lóval dolgozhatok, minden ló más és más, mindegyiktől tanulok valami újat, mindig csiszolódik a tudásom és a lovak mindig azt a munkát tükrözik vissza, amit az ember bele tesz, így könnyű visszaigazolást kapni.


GN: Van-e kedvenc lovas márkád, ha igen melyik?

FE: Nem igazán tudom értékelni az ilyeneket, első sorban számomra az ár-érték arány a fontos. Viszont, kedvelem a minőségi és tartós dolgokat, a western lovaglásban pedig a bőr különösen nagy szerepet kap. Szerencsés vagyok, hogy Pap- Szigeti Eszter, a PE Custom Leather tulajdonosa gyönyörű és minőségi felszereléseket készít nekem és lovaimnak, az ő munkája minden igényt kielégít.


GN: Van-e valamilyen speciális étrended?

FE: Tudom, hogy fontos lenne, de sajnos nincs.


GN: Hány lovad volt eddig és van most?

FE: Jelenleg 5 lovam van, 4 quarter, ebből 3 vemhes, illetve egy félvér lovam, valamint folyamatban van egy csődőr csikó vásárlása. Előttük egy csodálatos shagya arab x holsteini kancám volt, akivel díjugratásban versenyeztem.


GN: Van-e különleges étrendjük?

FE: Eleinte próbálkoztam tápokkal, nem igazán találtam az igazit. Jelenleg zab, árpa, korpa kombinációt kapnak. Slide étrendkiegészítőt is kap, magas E vitamin és szelén tartalommal.


GN: Mennyi idősek most a lovaid?

FE: Slide 12, a három kancám Peppy:12, Shoko:8, Peggie:7, Tündér pedig 5, a kis reménység pedig még csak 5 hónapos.


GN: Hogy hívják a lovaidat?

FE: Slide N Smoke, TB Gold Peppy Sunny, CU Great Peggie, Shokem Whiz Cody és Tündér.


GN: Milyen származásúak?

FE: Slide, Peppy, Peggie, Shoko Quarter horseok, Tündér magyar félvér.


GN: Mióta dolgozol együtt velük?

FE: Slide 3 éves kora óta velem van, Shoko 4 éves kora óta. Peggie és Peppy és Tündér 2 éve van velem.


GN: Mit csinálnál ha hirtelen eltűnnének a lovak a földről?

FE: Azt hiszem elég nagy bajban lennék, elég rossz hely lenne a föld nélkülük. A legegyszerűbb lenne "feltalálni" őket újra.