Kun Péter

A lovak szeretete és az értük való rajongás, csakúgy, mint majdnem minden magyarnak, a véremben van. Ezt örököltem őseimtől. Két dédnagyapám is huszárként harcolt az első világháborúban. Több, mint húsz évig lovasíjásztam és ezzel párhuzamosan, a gazdálkodásunk mindennapjaiban is egyre több szerepet kezdett játszani a ló. Lóháton tereltem a ménesünket, legeltettem a juhnyájamat és a marhák körüli munkában is a ló vált a legfőbb segítő társsá.

Tizenöt év alatt, összesen három évet töltöttem az ázsiai pusztákon, ahol a mongolok és a kazakok között élve rengeteget tanultam a lovasnomád életformáról és a lovakról. Ezen kutatóútjaim eredményeként született meg a Szelek szárnyán című könyv, ami 2005-ben elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia díját.

A western lovaglással néhány éve kerültem kapcsolatba, kétszer lettem magyar bajnok ranch roping-ban, majd 2015 februárjától elkezdtem komolyan foglalkozni a reining és a cutting rejtelmeivel. Tóth Lajos vállalta fel, hogy bevezet a reining tudományába, míg Anton Kondela tette ugyanezt a cutting-gal.

2015-ben az Europaint bajnokság Open kategóriájában Europa Bajnok címet sikerült megszereznem, itthon pedig a Working Cowhorse Open Champion övcsat birtokosa lehettem.

Családommal a Hortobágyi Nemzeti Park szívében éljük boldog életünket lovainkkal és jószágainkkal.