Mi is az a western lovaglás?

2017.10.03

Célunk: a western lovaglás népszerűsítése. Ha azt mondom western, mi ugrik be neked először? ....uhh, na azok a filmek, amire gondoltál. És nem, az sem, mikor őrült fickók megpróbálják kiülni a bikákat. Megsúgöm, az a rodeo. A western lovaglás egy kicsit más. A western lovaglás elképesztően sok stílus tárháza, amiben az a közös, hogy wetern nyeregben ülnek a lovasok. És nem, nem ugranak magasakat, nem is húznak maguk után semmit, viszont nagyon ügyesek, technikásak és elegánsak.

A western nemcsak egy sportág vagy szakma, hanem életérzés és stílus is egyben. Tudtad például, hogy a reining, a western "díjlovaglása"? Vagy tudod, hogy a lovasok mit csinálnak a pályán a bocikkal? 

A mai modern western lovaglásból rendezett versenyek alapjait, a marha tartó ranch-eken, lóval és marhával végzett munka adja. Ott, ahol óriási területeken fekvő birtokokon kell dolgozni (Amerika, Argentína, Ausztrália stb) számunkra felfoghatatlan mennyiségű marhacsordákkal, ott, elengedhetetlen, hogy a lovasoknak ne legyen kényelmes nyergük, ne legyen nyugodt, kiegyensúlyozott, kezelhető lovuk, vagy megfelelő ruházatuk. A cowboyok (így hívják angolul a marha-terelő fiúkat), munkájával kapcsolatos feladatokból rendeznek ma már komoly versenyeket. A western reining lovaglás 2000-től a FEI-Fédération Equestre Internationale tagja, így már világjátékokon is lehet indulni.

Tudtad például, hogy Michael Schumacher lánya, Gina Maria Schumacher is ezt a sportot választotta? És milyen kimagasló eredményeket ér el!


Európában is igen elterjedt és egyre többen követik ezt a sportot már itthon is. Hiszen ki ne szeretné a könnyű, kiegyensúlyozott, nyugodt lovak lovaglásának élményét? Sok western lovas ma már komoly nevet szerzett magának ebben a sportágban. Színvonalas és rangos versenyeket rendeznek világszerte. 

Ha felkeltettük érdeklődésedet a western sport iránt, tarts velünk!

Kövesd  blogbejegyzéseinket, ahol részletesen tudsz tájékozódni a témában. 

The western is a feeling...