Ranch Riding

A Ranch Riding az egyik leggyorsabban feltörekvő AQHA szám, amely egyre több érdeklődőt vonz be farmerekből, reiningesekből, all around-osokból, cuttingosokból és ezek között is mindenhonnan. A Ranch Riding újdonsága abban rejlik, hogy a versenyzők mind a szórakozásért, mind a győzelemért lovagolhatnak ebben a számban. Annak ellenére azonban, hogy egyre népszerűbb, rengeteg félreértés is övezi.

Terry Thompson, aki maga is AQHA bíró, rászánta idejét arra, hogy beszéljen a Competitor Central-al és rengeteg dolgot tisztázzon. Terry odavan ezért az iparágért és rengeteget tud erről a versenyszámról. Szeretné látni, ahogy sikeres lesz és kivirágzik, miközben támogatja az AQHA küldetését is, hogy megőrizzék a ranch lovak hitelességét. Terry azt mondta: "Azt ajánlom a versenyzőknek, hogy nézzék meg a szabályokat és kérjenek meg egy képzett bírót, hogy magyarázzák is el őket, így elkerülhetőek a félreértések."

Ranch Horse Pleasure

A Ranch Riding-ot eredetileg Ranch Horse Pleasure-nek nevezték, mivel a hangsúly a ló mozgásán van az egyes manőverek elvégzésekor. A Ranch Riding sokkal találóbb név, hiszen a lovaktól elvárt mozgás ugyan az, amit egy ranchon látnánk. "Egy természetes mozgású lovat akarunk látni. A fejnek kis mértékben a mar fölé kell emelkednie, a ló füleivel pedig előre kell, hogy figyeljen. Olyan lovat akarunk látni, amelyik dolgozni akar" - magyarázta Terry. "Egy ló, amelyik alacsonyan hordozza a fejét, nem látja, merre megy. Egy ranchon dombok és gödrök vannak, és azt szeretnénk, ha a ló képes lenne figyelni a környezetére."

lépés

Amikor a patternben lépés következik, annak térölelőnek és céltudatosnak kell lennie. A lónak figyelemmel kell kísérnie a környezetét és a lovasát is. Egy jó lépés kényelmes a lovasnak, és azt a látszatot kelti, hogy a ló kész végrehajtani bármit, amit tőle kérnek.

ügetés

Az ügetés az egyik legnagyobb eleme a számnak. "Egy ranch ló nem feltétlenül "joggol". Mindig üget, előremenő mozgással" - mondta Terry. Az ügetésnek térölelőnek és egyenletesnek kell lennie. "Amikor egy lovat nézek, felteszem a kérdést magamban, hogy szeretnék-e kint lenni a ranchon és bejárni két szakaszt egy nap alatt. Egy egyenetlen ügetés után a lovas és a ló is fáradt lesz a nap végére. "A nyújtott ügetés hasonló a sima ügetéshez, térölelőnek kell lennie. A lónak a hátuljából kell mozognia, a lábait teljesen kinyújtva. Egy gyors nyújtás nem feltétlen egyenlő a jó nyújtással. Azt szeretnénk, ha a ló a csánkjából kiindulva hajtaná előre magát."

vágta

Amikor eljön a vágta ideje, egy jó, térölelő vágta extra pontokat hozhat. A lónak hátulról kell mozognia, és azt a látszatot keltenie, hogy egész nap kényelmesen ellovagolnád őt a ranchodon. A nyújtott vágtának ugyanazokat kell hordoznia, mint a nyújtott ügetés, miközben a ló lépéshossza növekszik, de a mozgás integritása megmarad.