Working cowhorse


Ezúttal egy olyan versenyszámról esik szó, amely igen sokoldalú, intelligens, atletikus és kiegyensúlyozott idegrendszerű lovat kíván. A szóban forgó versenyszám, a Working Cow Horse, magában foglalja a reining elemeit és a marhával való munkát egyaránt.Ebben a versenyszámban a lónak tehát a reiningre való képességét és marhához való érzékét egyaránt bizonyítania kell. A verseny előre meghatározott reining feladatok végrehajtásából és marhával való munkából áll. A reining programban szereplő részfeladatok megegyeznek azokkal a részfeladatokkal, amelyeket azokon a versenyeken kell bemutatni, amit kifejezetten reining lovaknak írnak elő. A marhával való munka viszont eltér a cutting versenyeken előirt feladattól. Míg a cutting versenyek során egy csordából kell kiválasztania a lónak a borjút, addig a Working Cow Horse során csak egy borjú van a pályán.

A marhával való munka menete: 

minden versenyzőnek csak egy-egy marhát engednek be a pályára. A lónak a marhát a pálya egyik végében - a rövid falon - kell tartania, majd végig kell terelnie a hosszú fal mentén, és mindkét irányból legalább egyszer vissza kell fordítania, ezután a faltól elterelt marhával jobbra is és balra is egy-egy kört le kell íratni. Figyelembe véve, hogy a marhák is igen fürgék képesek lenni és természetükből adódóan persze, hogy ők is ki akarják "cselezni" a lovat, ez nem is olyan könnyű mutatvány. Szinte hihetetlen, de egy jól és szisztematikusan kiképzett ló már "olvas" a marha gondolataiban, és rengeteget tud segíteni a lovasnak a munkában, feltéve, ha a lovas is képes megérteni lova kezdeményező mozdulatait.

a jó cow horse...

A jó "cow horse" veleszületett képessége a marhával való munka, szinte valószínűtlenül gyorsan képesek az összefüggéseket megtalálni és hamar rájönnek a munka lényegére. Ennek előfeltétele persze, hogy a lovas ismerje azokat a technikákat, hogyan lehet és kell például a marha útját elvágni és azt visszafordítani a hosszú fal mentén, hogyan kell a pálya közepén a marhával kört leíratni, melyik pillanatban a legcélszerűbb pl. egy balra leíratott körről a jobb kézre történő körre fordítani a marhát... és még számos apróság létezik.Minél stílusosabban és minél könnyedebben hajtja végre a ló és a lovas mind a reining mind a marhával történő feladatokat, természetesen annál jobb helyezésre számíthatnak! A versenybírók a következők alapján pontoznak: a ló magatartása, marhához való érzéke, reininghez való képessége és a feladat végrehajtásának pontossága.